18 Ianuarie 2023Sursa: IGPR

RECOMANDĂRI PRIVIND CIRCULAȚIA ÎN CONDIȚII DE IARNĂ

 

Polițiștii rutieri au executat o serie de acțiuni pentru prevenirea și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere, precum și pentru conștientizarea de către participanții la trafic a riscurilor  la care se expun, prin nerespectarea regulilor de circulație.

Astfel, în perioada în cursul săptămânii trecute, polițiștii rutieri și cei din structurile de ordine publică au desfăşurat acțiuni pe drumurile publice din județul Covasna. În urma activităților desfășurate, în perioada de referință, au fost aplicate 503 de sancțiuni contravenționale dintre care 174 au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză. De asemenea, pentru neregulile constatate au fost reținute 30 de permise de conducere și 19 certificate de înmatriculare.

Totodată, vă informăm asupra faptului că pe raza județului Covasna a fost emisă o avertizare meteorologică valabilă până la data de 19 ianuarie ora 18.00 - COD GALBEN: intensificări susținute ale vântului, cantități importante de apă în zona montană.

În context, polițiștii vin cu o serie de recomandări pentru conducătorii de vehicule referitoare la circulația pe drumurile publice:

Potrivit legislației în vigoare, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune și trebuie să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă) și măsura complementară a reținerii certificatului de înmatriculare/de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia.

Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor. În mod ideal călătoria ar trebui planificată din timp și efectuată într-o perioadă cât mai sigură. Luați în calcul folosirea rutelor alternative care pot fi mai puțin aglomerate decât arterele principale. 

Puteți fi informați cu privire la condițiile de trafic rutier, evenimente rutiere și eventuale rute ocolitoare prin intermediul Centrului INFOTRAFIC al I.G.P.R.

Aveți grijă la viteza cu care circulați. Respectați cu strictețe regimul legal de viteză și adapți-o în funcție de condițiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiții de siguranță.

Reiterăm faptul că atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă, etc. ori când vizibilitatea este sub 100 m în condiții de ceață, ploi torențiale, ninsori abundente, conducătorii de vehicule sunt obligați să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități și 50 km/h în afara localității.

Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

Totodată îi rugăm să traverseze drumul doar prin locurile permise și să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

Nu uitați că, în condiții de vreme rea, vizibilitatea scade așadar dați șoferilor timp suficient pentru vă vedea și pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare.

Vântul puternic poate disloca obiecte de pe marginea drumului și la poate proiecta pe partea carosabile. În acest sens recomandăm conducătorilor de vehicule să sporească atenția și să circule cu prudență. De asemenea, le recomandăm să nu staționeze sau să parcheze mașina în proximitatea arborilor . Și pe pietoni îi rugăm să sporească atenția pentru a evita accidentările.

Reiterăm faptul că o conduită responsabilă și preventivă poate salva viața dumneavoastră, a pasagerilor cu care vă efectuați deplasarea și a celorlalți participanți la trafic.

Polițiștii vor fi prezenți în teren pentru monitorizarea și fluidizarea traficului, acționând pentru prevenirea evenimentelor rutiere.