15 Ianuarie 2018Sursa: IPJ COVASNA

Atenție! Alertarea falsă sau apelarea abuzivă a numărului unic de urgență 112 se sancționează

”- Serviciul 112, ce urgență aveți?

  - Mă aflu în localitatea X, la o petrecere! Am sunat la o firmă de taxi să merg acasă, dar nu vor să trimită mașină. Vă rog să sunați dumneavoastră la ei, ca să pară mai credibil!”

♦ ♦ ♦

”- 112, care este urgența dumneavoastră?

 - Am ieșit din mașină, iar un câine fără stăpân s-a strecurat înăuntru și nu-l pot da afară!”

Exemplele de mai sus reprezintă situații gestionate de polițiștii care își desfășoară activitatea în cadrul Dispeceratului I.P.J. Covasna.

Astăzi ne propunem să vă informăm despre câteva aspecte referitoare la apelarea numărului gratuit 112.


CÂND APELĂM LA 112?

O.U.G. 34/2008 este actul normativ care reglementează organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență. Acesta stabilește că numărul de urgență se apelează atunci când este necesară intervenția agențiilor specializate, pentru asigurarea asistenței imediate în situații în care este periclitată viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.


 

CE ÎNSEAMNĂ ALERTAREA FALSĂ SAU APELAREA ABUZIVĂ?

Tot acest act normativ ne arată că alertarea falsă reprezintă utilizarea intenționată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție, în mod nejustificat. Apelarea abuzivă se consideră situația apelării repetate, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție.


CE RISCĂM?

Alertarea falsă ori apelarea abuzivă a numărului de urgență 112 se sancționează cu amendă contravențională de la 500 la 1.000 de lei. Polițiști ne atenționează că, trecând peste sancțiunea pecuniară pe care o riscă cel care apelează numărul de urgență, fără a avea un motiv întemeiat, trebuie să avem în vedere că, în timp ce noi stăm de vorbă cu operatorul pe marginea unei chestiuni care nu reclamă o urgență, este posibil ca altcineva chiar să aibă o problemă reală și să fie pus în situația de a nu putea beneficia de sprijinul autorităților în cel mai scurt timp.

Menționăm însă, că au existat și situații în care, apelarea numărului de urgență în cel mai scurt timp a fost un factor care a determinat identificarea cu celeritate a unor persoane care au comis fapte ilicite. De pildă, la începutul acestui an, în urma unui apel prin 112, a fost prins în flagrant un bărbat care pătrunsese prin efracție, pe timp de noapte, în incinta unei unități comerciale.

Polițiștii vă sfătuiesc să dați dovadă de discernământ atunci când apelați numărul de urgență și să cântăriți dacă problema pe care o reclamați constituie o urgență reală.

În 2017, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Covasna au intervenit pentru a efectua verificări în urma a 4.600 de sesizări primite de la cetățeni, prin numărul unic de urgență 112. În general, cele mai frecvente sesizări se referă la semnalarea unor incidente/evenimente sau probleme în trafic și agresiuni sau scandaluri, de cele mai multe ori de mică amploare.